ZUVHGP IZBORNA SKUPŠTINA

U subotu 8. listopada 2022. godine u Varaždinu na izborno-izvještajnoj sjednici Sabora Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi za novog predsjednika jednoglasno je izabran Siniša Troha.

Siniša Troha rođen je u Vinkovcima, 18. lipnja 1970. godine, otac je šestero djece, te je u braku s Mirjanom Troha.

Umirovljeni je časnik Hrvatske vojske koji iza sebe ima hvale vrijedan ratni put. Sudjelovao je u obrani Republike Hrvatske na bojištima Banije, Like, Slavonije i Dalmacije.

Karijeru je započeo u MUP-u kao policajac, a kasnije i policajac detektiv na odjelu za organizirani kriminal. Na vlastiti zahtjev prešao je u 9. gardijsku brigadu „Vukovi“ gdje je obnašao dužnosti zapovjednika voda, zamjenika zapovjednika izvidničke satnije, zapovjednika izvidničke satnije, zapovjednika satnije za međunarodne vojne operacije i časnika za obavještajne poslove.

Svoj život posvetio je doškolovanju, unaprjeđivanju znanja i vještina stoga je uz završenu srednju školu za unutarnje poslove završio temeljnu (razina vod/satnija) i naprednu (razina satnija/bojna) časničku školu, te obuku za osposobljavanje časnika za rad u međunarodnom okruženju, sudjelovanju u međunarodnim vojnim misijama i operacijama u Centru za obuku međunarodnih vojnih operacija.

Na „Military Joint Multinational Readiness Center“ u Hohenfelsu, glavnom centar za borbenu obuku američke vojske, europskih saveznika i partnera, 2008. godine stječe status mentora za sposobnosti opservacije i mentoriranja Afganistanske vojske kao i njeno povezivanje s koalicijskim snagama (OMLT). U istom Centru 2012. godine završava tečaj za mentora za sposobnost opservacije i mentoriranja afganistanske policije i povezivanje s koalicijskim snagama (POMLT), a u Zagrebu završava tečaj komunikacije i mentoriranja Obrazovnog centra za unutarnje poslove.

Sudjelovao je u vojnim misijama u Afganistanu i Siriji.

Osim svoje uspješne vojne i policijske karijere, uspjehe je postigao i u nogometnoj karijeri, nekada član nogometne akademije bio je i trener razine UEFAB. Predsjednik je Nogometnog kluba ”Velebit” iz Gospića.

U svom obraćanju nakon izbora za predsjednika ZUV HGP-a naglasio je kako će nastaviti aktivno ukazivati na probleme braniteljske populacije s posebnim naglaskom na zaštitu dostojanstva Domovinskog rata i branitelja.